Ciasto/chlebek bananowy z kakao


Pyszne, sycące, wilgotne i baaardzo bananowe:) a dzięki kakao lekko przełamane i nie mdlące. Można podawać z cukrem pudrem, masłem orzechowym, dżemem lub po prostu bez żadnych dodatkowych kombinacji.

Przepis na ciasto bananowe: wersja fit:)

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody (można pominąć)
  • 2 łyżeczki kakao
  • opcjonalnie 2 łyżki miodu lub brązowego cukru, jeśli ktoś nie liczy kalorii:)
    1. Banany miksujemy lub rozgniatamy widelcem.
    2. Dodajemy 2 jajka, jogurt grecki i mieszamy.
      Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
    3. Odlewamy trochę ciasta do innej miseczki i łączymy z kakao.
    4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą porcję jasnego ciasta. Łyżką kłądziemy kilka kleksów ciemnego ciasta. Wylewamy resztą jasnego i potem znów kilka plam ciemnego:) Na koniec nożem fantazyjnie czynimy w cieście zygzaki, by oba kolory się zmieszały.
    5. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni C.