Ciasto kakaowe z piwem i kremem orzechowym
Czekoladowe, a właściwie kakaowe ciasto przełożone domową konfiturą z malin i kremem orzechowym. Wilgotne, puszyste, słodkie, wprost idealne, gdy mamy ochotę na coś "konkretnie" kalorycznego;)
A do tego bardzo proste w przygotowaniu. Dodatek piwa sprawia, że całość nie jest sucha i zbita.
Składniki na ciasto:
Wszystkie składniki mieszamy w misce do połączenia składników. Ciasto jest dość płynne, warto więc mieć szczelną blaszkę:)
Ciasto pieczemy przez ok 60 minut w temperaturze 160 stopni.
Krem:
Wystudzone ciasto kroję na dwie części. Wykładam warstwę kremu, potem domową konfiturę malinową (dodaje lekkiego kwaśnego posmaku, który przyjemnie równoważy całość). Następnie druga warstwa ciasta i gotowe. Wierz posmarować można polewą czekoladową, malinami lun oprószyć cukrem pudrem:)