Delikatny sernik z dodatkiem mascarpone


W końcu udało mi się znaleźć przepis, który całkowicie zaspokajałby moje oczekiwania względem sernika "kawiarnianego". Idealnie wilgotny, puszysty, nie za słodki, rozpływający się w ustach. Upiekłam go z okazji przyjazdu kuzynostwa i wszyscy byli bardzo na tak;)

Przepis na sernik z mascarpone na herbatnikowym spodzie z polewą ze świeżych malin


Składniki

(Na blaszkę o wymiarach 22 cm, około 12 porcji)

  • 500 g serka mascarpone
  • 350 g twarogu śmietankowego President lub 3-krotnie zmielonego twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (ja użyłam erytrolu)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki masła
  • 250 g herbatników kakaowych (można je zastąpić ciasteczkami owsianymi lub wafelkami)
  • opakowanie świeżych malin
  • łyżka wody
  • opcjonalnie 2 łyżki dowolnej konfitury/dżemu

    Przygotowanie:

    Herbatniki rozbijamy/mielimy (lub robimy cokolwiek co sprawi, ze zmienią się w sypką formę;)), dodajemy 3 łyżki rozpuszczonego masła. Formę o średnicy 22cm wykładamy papierem i równomiernie rozkładamy masę.
    W misce miksujemy całe jajka z cukrem/erytrolem (ok 2 minuty) i podajemy po kolei: serek twarogowy, mascarpone i łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę serową wylewamy na spód i pieczemy ok 60 minut w tem. 170 stopni w kąpieli wodnej*.

    *Kąpiel wodna: na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Para wodna, która swobodnie będzie przemieszczała się w piekarniku podczas pieczenia doda "wilgotności" sernikowi.
    Po upieczeniu warto zostawić sernik jeszcze na 15 minut w uchylonym piekarniku. Po tym czasie wykładamy go i przygotowujemy polewę.
    W małym garnku wlewamy łyżkę wody, umyte owoce i dodajemy konfiturę. Smażymy ok 5 minut i polewamy masą sernik.