Filet z dorsza w sosie sojowo-miodowym pieczony na brązowym ryżu
Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku -> łosoś pieczony na ryżu.
Moja wersja posiada ten sam sos, jednak troszkę inne dodatki. Po upieczeniu polecam skropić rybę plastrami cytryny - pyszny, zdrowy obiad, który wykonacie w 35 minut.
Składniki
Przepis na 2 porcje
Przygotowanie:
- Ryż wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu.
- W tym czasie filet z dorsza kroimy na mniejsze porcje. Każdą z nich posypujemy solą, pieprzem, czerowną papryką, kurkumą i ziołami prowansalskimi.
- W małej miseczce mieszamy: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę miodu.
- Dorsza przekładamy do miski i zalewamy sosem.
- Odcedzamy ugotowany ryż i wysypujemy go do miseczki. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy. Całość wysypujemy do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzch układamy kawałki dorsza, polewamy resztką sosu z miski, układamy plastry cytryny i wiązki kopru.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy ok. 15-17 minut.