Filet z dorsza w sosie sojowo-miodowym pieczony na brązowym ryżu

Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku -> łosoś pieczony na ryżu.
Moja wersja posiada ten sam sos, jednak troszkę inne dodatki. Po upieczeniu polecam skropić rybę plastrami cytryny - pyszny, zdrowy obiad, który wykonacie w 35 minut.

Składniki

Przepis na 2 porcje

  • 480 g filetu z dorsza bez skóry
  • jedna torebka brązowego ryżu
  • 2 małe cytryny
  • oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • koper
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, czerowna słodka papryka, kurkuma, zioła prowansalskie ________________________

    Przygotowanie:

    1. Ryż wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu.
    2. W tym czasie filet z dorsza kroimy na mniejsze porcje. Każdą z nich posypujemy solą, pieprzem, czerowną papryką, kurkumą i ziołami prowansalskimi.
    3. W małej miseczce mieszamy: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę miodu.
    4. Dorsza przekładamy do miski i zalewamy sosem.
    5. Odcedzamy ugotowany ryż i wysypujemy go do miseczki. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy. Całość wysypujemy do naczynia żaroodpornego.
    6. Na wierzch układamy kawałki dorsza, polewamy resztką sosu z miski, układamy plastry cytryny i wiązki kopru.
    7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy ok. 15-17 minut.