Kakaowe muffinki z truskawkami i lukrem limonkowym


Kakaowe babeczki z kawałkami świeżych truskawek, polane lukrem limonkowym. Wilgotne w środku, nie za słodkie, z dodatkiem oleju kokosowego. Początkowo chciałam nazwać je "fit", ale chyba daleko im do tego;)

Babeczki z truskawkami: składniki:

PORCJA: 12 babeczek

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • pół szklanki jogurtu greckiego (naturalnego)
  • 2 łyżki miodu (lub brązowego cukru)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kilograma pokrojonych truskawek

    Przygotowanie:

    1. W pierwszej misce wymieszaj ze sobą: całe jajka, olej kokosowy, miód, jogurt.
    2. W drugiej mąkę, kakao, proszek i sól.
    3. Połącz ze sobą mokre i suche skałdniki (jeśli masa wyda Wam się zbyt gęsta - można dodać odrobinę mleka).
    4. Dodaj pokrojone truskawki.
    5. Przełóż do formy na muffinki.
    6. Piecz ok 20 minut w tem. 180 stopni (do suchego patyczka).

    Lukier:

  • sok z połowy małej limonki
  • 2 łyżki cukru pudru