Makaron ryżowy z krewetkami i szparagami + jak ugotować makaron ryżowy

Inspiracją do tego przepisu była receptura z Kwestii Smaku. Moja wersja wzbogacona została o lekko słodkawy sos na bazie miodu i soji oraz ostry akcent w postaci płatków chili :)
Poza tym sprzedam Wam mój patent na "ujarzmienie" makaronu ryżowego, by po ugotowaniu nie wyciągnąć z garnka kleistej guli.

Składniki na makaron ryżowy z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Porcja dla 3 osób, przygotuj duży garnek i dużą patenię (ja użyłam woka)

  • opakowanie makaronu ryżowego
  • opakowanie krewetek (ja użyłam Vannamei)
  • pół pęczka zielonych szpagargów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 5 łyżek startego parmezanu lub grana padano
  • 3 łyżki sosju sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie - można zastąpić oliwą)
  • łyżeczka płatków chili
    #### Jak ugotować makaron ryżowy?
    

    W dużym garnku podgrzewam wodę. Gdy doprowadze ją do temperatury wrzenia, dodaję pół łyżki soli i wrzucam makaron. Zmniejszam trochę ogień na palniku i gotuję makaron przez ok. 7-8 minut. Gdy będzie już miękki, odcedzam go i zalewam zimną wodą. Zostawiam na ok. 8-10 minut. Po tym czasie odczedzam i wrzucam od razu do przygotowanego sosu.

    1. Szparagi myję i odłamuję zdrewniałe końcówki. Odcinam główki a resztę kroję na podłużne plastry.
    2. Krewetki rozmrażam i oczyszczam jeśli jest taka potrzeba.
    3. Pomidorki kroję na połówki. Siekam pietruszkę. Ścieram parmezan.
    4. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam przeciśnięty czosnek. Wrzucam szparagi i smażę ok. 3 minut. Delikatnie solę. Dodaję masło (lub więcej oliwy) i dorzucam krewetki. Smażę ok. 1 minuty. Dodaję świeżo zmielony pieprz. Po tym czasie wlewam sos sojowy i miód. Mieszam aż miód połączy się z oliwą i soją. Dodaję pomidorki koktajlowe, pietruszkę oraz płatki chili. Mieszam całość. Na koniec dodaję ok. 4 łyżki startego sera.
    5. Ugotowany makaron siekam delikatnie (nie lubię, gdy makaron ryżowy zbyt się "ciągnie" - zazwyczaj kończy się to sosem na ścianie) i wrzucam na patelnię. Całość smażę przez chwilę, aż makaron ładnie połączy się z resztą składników.
    6. Podaję ze starym parmezanem.