Makaron z warzywami z sosem z czerwonego pesto

Pyszny makaron z warzywami z dodatkiem mascarpone, pesto z suszonych pomidorów i odrobiną parmezanu.

Przepis: porcja dla 4 osób
Składniki:

  • opakowanie makaronu typu wstążki
  • 1 duża cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie marchewki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pęczek pietruszki
  • 5 łyżek serka mascarpone
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów (ja kupiłam gotowe w słoiczku ale można pokusić się o zrobienie domowego: [przepis](https://www.kwestiasmaku.com/przepis/czerwone-pesto-z-suszonych-pomidorow-pesto-rosso) )
  • sól, pieprz ziołowy, przyprawy prowansalskie, czerowna papryka ostra i słodka

    Wykonanie:

    1. W dużym garnku wstawiam wodę z solą na makaron i po zagotowaniu wrzucam wstążki.
    2. Cukinię i marchewkę obieram i za pomocą obieraczki ścieram na podłużne paski/wstążki (w przypadku cukini robię to do momentu aż pojawią się pestki). Pomidorki koktajlowe kroję na połówki, siekam pietruszkę.
    3. Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję przeciśnięty czosnek.
    4. Wrzucam cukinię i marchewkę, doprawiam solą i piperzem.
    5. Dodaję pomidorki koktajlowe i pietruszkę, smażę jeszcze przez chwilę i zmniejszam ogień.
    6. Do warzyw dodaję mascarpone, pesto i starty parmezan. Doprawiam czerowną słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi.
    7. Odcedzam makaron zostawiając troszkę wody.
    8. Do makronu dodaję warzywa z sosem i mieszam.Jeśli będzie za gęsty można podlać wodą z makaronu
    9. Podaję ze startym parmezanem.

    Gotowe!