Makaron z warzywami z sosem z czerwonego pesto
Pyszny makaron z warzywami z dodatkiem mascarpone, pesto z suszonych pomidorów i odrobiną parmezanu.
Przepis: porcja dla 4 osób
Składniki:
Wykonanie:
- W dużym garnku wstawiam wodę z solą na makaron i po zagotowaniu wrzucam wstążki.
- Cukinię i marchewkę obieram i za pomocą obieraczki ścieram na podłużne paski/wstążki (w przypadku cukini robię to do momentu aż pojawią się pestki). Pomidorki koktajlowe kroję na połówki, siekam pietruszkę.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję przeciśnięty czosnek.
- Wrzucam cukinię i marchewkę, doprawiam solą i piperzem.
- Dodaję pomidorki koktajlowe i pietruszkę, smażę jeszcze przez chwilę i zmniejszam ogień.
- Do warzyw dodaję mascarpone, pesto i starty parmezan. Doprawiam czerowną słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi.
- Odcedzam makaron zostawiając troszkę wody.
- Do makronu dodaję warzywa z sosem i mieszam.Jeśli będzie za gęsty można podlać wodą z makaronu
- Podaję ze startym parmezanem.
Gotowe!