Naleśniki na kefirze ze śliwkami i solonym karmelem

Dziś zdradzę Wam mój niezawodny przepis na pyszne naleśniki. Zamiast mleka używam kefiru/maślanki co dodaje im lekko kwaskowego posmaku. Doskonale smakują z konfiturą, owocami lub nawet w wersji classico: ze zwykłym cukrem.
Dzisiejsza wersja to prawdziwa uczta dla zmysłów... nie dość, że same naleśniki pyszne, to całość wieńczą przesmażone śliwki i domowy solony karmel. Dekoracyjnie dodałam jeszcze pokruszone orzechy i sezamki.

Przepis na naleśniki na kefirze z przesmażonymi śliwkami i domowym solonym karmelem

Ilość porcji: ok. 10 naleśników (gdy pieczemy na niedużej patelni)

Składniki na ciasto:

  • 400 ml kefiru lub maślanki
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 średnie jajka

    Przygotowanie:

    1. Jajka rozbijamy w misce i dodajemy cukier puder.
    2. Następnie wlewamy kefir - mieszamy. *Jeśli mieliśmy bardzo gęsty kefir, to do ciasta można dodać odrobinę wody.
    3. Przesiewamy mąkę i łączymy z masą. Ciasto powinno mieć konsystencję w miarę płynną.
    4. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Można podlać odrobiną oleju.

    Farsz i domowy solony karmel

    Składniki:

  • ok. 5-6 dorodnych śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól gruboziarnista ok. 1/4 łyżeczki
  • orzechy, sezamki, herbatniki do dekoracji
    1. Śliwki kroję na plastry i odstawiam.
    2. Do garnka wsypuję cukier i podgrzewam do zbrązowanienia na średnim ogniu.
    3. Wlewam wodę (uwaga! będzie pryskać!!!) i mieszam aż cukier się rozpuści (mogę zostać małe grudki, ale spokojnie, rozpuszczą się po dodaniu śmietany).
    4. Zmniejszam troszkę ogień i wlewam śmietankę, sól i mieszam do połączenia się składników. Gotuję ok. 4-5 minut. Na koniec dodaję masło i mieszam aż powstanie ładna masa. Odstawiam z ognia i czekam aż odrobinę przestygnie.
      Wiem, że będa Was świeżbić łapki, ale uwaga z próbowaniem! Masa będzie bardzo gorąca;)
    5. Na patelnię, na której wcześniej smażyłam naleśniki, wlewam łyżkę karmelu i dodaję śliwki. Smażę ok. 3 minut.

    I gotowe! Pozostało tylko połączyć naleśniki z farszem (trójąkty lub ruloniki), polać solonym karmelem i posypać pokruszonymi orzechami/sezamkami/krakresami.