"Odchudzone" ciasto drożdżowe z dodatkiem oleju kokosowego
Dlaczego "odchudzone" ? Bo zamiast masła mamy olej kokosowy, zamiast białego cukru - jest brązowy. Kruszonka z kolei to mix wiórek kokosowych, odrobiny miodu i wspomnianego już oleju.
Całość nie odbiega smakiem i fakturą od tradycyjnego drożdżowca: jest puszyście, smacznie i domowo:)
Co ciekawe, samo ciasto ma bardzo delikatny posmak kokosu oraz częstuje nas niesamowitą wonią pieczonych wiórek.
PORCJA: Ciasto w standardowej keksówce lub formie do chleba. Około 10 porcji.
Ciasto drożdżowe: składniki:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Jajka roztrzepujemy z 3 łyżeczkami cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, 4 łyżki oleju kokosowego (najlepiej rozpuścić w mikrofali lub podgrzać, by był w płynnej wersji), wlewamy zaczyn i całość wyrabiamy ok 5 minut aż ciasto będzie gładkie i dobrze napowietrzone. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10-15 minut.
Kruszonka: składniki:
Ciasto drożdżowe przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuje owocami (ja dodałam mrożone wiśnie) i kruszonką.
Piec ok 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni.