Pierś z kurczaka w sosie śmiatanowo-pomidorowym
Nie wiem jak inaczej nazwać ten przepis. Pochodzi on z Kwestii Smaku a wzbogacony został solidną porcją pietruszki, która uwielbiam:) Danie jest pożywne, smaczne, podzielne i proste w wykonaniu. Sama pierś z kurczaka jest soczysta i aromatyczna. Idealna na szybki obiad z dobrym winem w leniwe popołudnie:)
Składniki: (porcja dla dwóch osób)
Wykonanie:
Pierś kroję na dwie części, lekko rozbijam, solę i pieprzę z obu stron. Zawijam w szynkę parmeńską. Na patelni rozgrzewam oliwę i masło i podsmażam kurczaka aż ładnie się zarumieni.
W misce mieszam śmietankę z 3 łyżkami pasty z suszonych pomidorów ( w oryginalne było to pesto z pomidorów) i posiekaną pietruszką. Masę dodaję do kurczaka na patelni. Dorzucam kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki. Zmniejszam ogień i smażę jeszcze chwilę aby sos zgęstniał (ok 6 minut).
W międzyczasie gotuję makaron.