Placuszki z bananami i kakao w 15 minut


W czasie postu zrezygnowałam z typowych słodyczy i innych niezdrowych i tuczących "zapychaczy" w postaci pączków, domowych wypieków i innych tego typu dobrodziejstw (choć przyznaję, ciężko było się rozstać:() Niestety ochota na małe słodkie co nieco jest czasem silniejsza, dlatego swego rodzaju kompromisem są dla mnie naleśniki i "pankejki", które zazwyczaj lądują na stole jako drugie danie obiadowe (zaraz po pomidorówce z ryżem;))
Dziś wersja delikatnie wytrawna w smaku, a to za sprawą ciemnego kakao, które dodaje fajnego gorzkiego wykończenia oraz masła orzechowego. W połączeniu z bananem i owocami doskonale gasi głód "słodyczowy".

Jak zrobić bananowe placuszki z kakao?

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 150 gr mąki pszennej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżka dobrego masła orzechowego
  • 2 jajka


    Wykonanie:

  • Banany miksujemy, blendujemy lub rozgniatamy widelcem
  • Jajka rozkłócamy, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy (niezbyt gęstej).
  • Na koniec dorzucamy banany i łączymy z ciastem
  • Smażymy na rozgrzanej patelni ( na początku posmarowałam patelnię odrobiną oleju kokosowego, potem już smażyłam "na sucho")
  • Podajemy z ulubionym dżemem, owocami, cukrem pudrem a nawet śmietaną:) ![szybkieplacuszkizkakao](/content/images/2017/03/pancakes3.jpg) ![nalsnikizkakao](/content/images/2017/03/pancakes4.jpg) ![pancakesbananowe](/content/images/2017/03/pancakes5.jpg)