Pomysł na szybki obiad: lekka sałatka z jajkiem i bagietką

Często ostatnimi czasy nachodzi mnie ochota na lekki warzywny obiad, który można przygotować w 15 minut. Może to ta pora? W każdym razie dziś podsuwam mam przepis na pyszną sałatkę z wyrazistym dresingiem i ugotowanym na miękko jajkiem.

Przepis na pyszną lekką sałatkę z jajkiem, bagietką i miodowym dressingiem

Ilość porcji: 4 duże porcje

Składniki na sałatkę

  • 2 bagietki czosnkowe (do kupienia w większości sklepów) - możecie też zastąpić ją innym dowolnym pieczywem
  • 1 opakowanie mixu sałat (u mnie ze świeżym szpinakiem)
  • 4 jajka
  • 1 zielony ogórek
  • mały pęczek rzodkiewki
  • pół małego opakowania kiełków 25 g (u mnie rzodkiewki)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • połowa niedużego brokułu

    Składniki na sos:

  • 1 duża łyżka musztardy
  • 1 duża łyżka majonezu (u mnie "Pegaz" - jest stosunkowo "płynny")
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu

    Przygotowanie:

    1. Gotuję al dente brokuł (ok. 5 minut we wrzącej osolonej wodzie), odczedzam i studzę. W tym czasie można nastawić też wodę na jajka.
    2. Do dużej miski wsypuję sałatę, dodaję pokrojone w plasteki rzodkiewki, kiełki, pokrojonego w kostkę ogórka i przecięte na pół pomidorki koktajlowe.
    3. Do całości dodaję brokuł i mieszam.
    4. Jajka wrzucam do wrzącej wody i gotuję dokładnie 7 minut. Ugotowane jajka przelewam zimną wodą i obieram ze skorupek (jak przestygną)
    5. Mieszam wszystkie składniki na sos.
    6. Sposób podania: Na talerz wykładam sałatkę, pokroje na pół jajko, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i polewam sosem. Do tego ciepła bagietka i gotowe!