Przepis na kurczaka w indyjskim sosie z warzywami

Bardzo lubię kuchnię indyjską. Do tego stopnia, że coraz śmielej przemycam indyjskie przepisy do codziennego menu. Dzisiejsze danie to z kolei połączenie soczystego kurczaka w delikatnym sosie z warzywami oraz dodatków z kuchni meksykańskiej. Pewnego razu udało mi się nawet upiec indyjskie chlebki naan, ale były tak dobre, że nie zdążyłam ich obfotografować :) No nic, może następnym razem.


Przepis na soczystego kurczaka z warzywami
Ilość porcji: dla 4/5 głodnych osób
Czas przygotowania: około godziny
Przygotuj: duży garnek i patelnię

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (starajmy się kupować te ze sprawdzonych hodowli lub te z certyfikatem "nienafaszerowania antybiotykami")
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerowna papryka
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów z puszki
  • mały jogurt grecki lub naturalny
  • szklanka bulionu warzywnego
  • świeża kolendra (lub pietruszka)
  • 2 łyżki masła lub dobrej oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, cynamon, kurkuma, curry, gram masala (opcjonanie)
  • paczka ryżu jaśminowego, tacos lub nachosy
  • kwaśna śmietana

    Przygotowanie:

    1. Kurczaka kroimy w średnią kostkę, dodajemy sól, słodką czerowną paprykę, kurkumę, curry, gram masala (po pół łyżeczki). Dodajamy jogurt naturalny i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
    2. Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekaną drobno cebulę, pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, ziemniaki i paprykę. Wsypujemy: 1/4 łyżeczki soli, po pół łyżeczki: papryki słodkiej i ostrej, kurkumy,curry, cynamonu i gram masala. Smażymy przez ok. 10 minut aż warzywa lekko zmiękną.
    3. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło lub oliwę i podsmażamy kurczaka (ok. 5 minut). Podsmażone mięso przekładamy do garnka z warzywami.
    4. Dodajemy pomidory z puszki oraz szklankę bulionu warzywnego. Zmniejszamy "ogień" i pozwalamy, by całość dusiła się powoli (można delikatnie przykryć pokrywką) tak, by sos zredukował się do gęstości gulaszu (ok. 25 minut). Na koniec wsypujemy posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki.
    5. Próbujemy i ostatecznie doprawiamy: to, jak ostre ma być danie, zależy tylko od nas:) jeśli lubicie ostrzejsze dania, to można dodać trochę więcej ostrej papryki.
    6. Całość podajemy z ryżem, nachosami,tacos i kwaśną śmietaną.