Przepis na szybką tartę cytrynową

Dziś podzielę się z Wami przepisem na prostą tartę cytrynową. Bez wyszukanych składników, wystarczy to, co macie w lodówce. Przepis jest inspirowany recepturą, którą znalazłam na blogu Kasi.

Składniki:

Kruche ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka wody
  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • bułka tarta do podsypania formy

    Masa cytrynowa

  • 2 cytryny
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru pudru

    Wykonanie

  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę, posiekane masło, cukier i wodę. Ugniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Formę do tarty lub tortownicę (u mnie 26 cm średnicy) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni (góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia ciasta rozpoczynamy przygotowywanie masy. Ścieramy skórkę z jednej cytryny (resztę cytryny wykorzystamy do polewy).
  • Wyciskamy sok z drugiej cytryny (powinno być ok. 5 łyżek). Śmietankę ubijamy, dodajemy całe jajka, cukier, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mieszamy.
  • Wyciągamy ciasto, przelewamy na nie masę (jest dość płynna) i wstawiamy na kolejne 20 minut do piekarnika. Po wyciągnięciu ciasta możemy przygotować lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i powstałym lukrem polewamy ciasto. Dekorujemy plastrami cytryny i miętą (bądź nie dekorujemy wcale - bo przecież i tak będzie pysznie:))