Puszyste ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Nie skłamię jeśli powiem, iż wszelakiego rodzaju ciasta drożdżowe to moje ulubione wypieki. Doskonałe jako przekąska w pracy, "pożywny" deser a nawet szybkie śniadanie;) Od jakiegoś czasu polubiłam zwłaszcza te pieczone w formach do chleba:)
Ciasto:
Najpierw przygotowuj rozczyn. Do letniego mleka dodaje pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Całość odstawiam do lekkiego wyrośnięcia (15 minut).
Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli, roztrzepane jajka z cukrem i rozczyn. Wyrabiam, po chwili dodaję rozpuszczone, przestudzone masło. Całość wyrabiam ok 15 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiam na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować można kruszonkę:
Wyrośnięte ciasto przekładam do formy, wykładam maliny i posypuję kruszonką. Całość piekę w tem. 180 stopni przez ok 50-60 minut.