Puszysty sernik : banalnie prosty przepis

Lekki, rozpływający się w ustach, delikatny. Idealnie słdki, na kruchym spodzie z herbatników i najzwyklejszą posypką z cukru pudru. Klasyka gatunku w puszystym wydaniu.

Przepis na puszysty sernik

Przygotuj:

  • Tortownicę o średnicy 21 cm
  • 3 duże miski
  • mikser

    Ilość porcji: ok. 8 słusznych kawałków

    Składniki:

  • ok. 600 g 3-krotnie zmielonego twarogu półtłustego (ja użyłam serka naturalnego President)
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła (mieszamy je z krakersami)
  • czubata 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • czubata 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml śmietany 30%
  • ok 12 sztuk krakersów kakaowych

    Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. Krakersy rozgniatamy (można to uczynić za pomoca gałki), łączymy z roztopionym masłem i wykładamy nimi spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
    2. W misce umieścić żółtka i cukier puder- miksować, do momentu powstania jasnej, puszystej masy (kogel mogel). Dodawać partiami twaróg, cały czas mieszając. Dodać ę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną - zmiksować.
    3. W osobnym naczyniu ubić białka do sztywności. W kolejnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę do otrzymania sztywnego kremu. Ubite białka i ubitą śmietanę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.
    4. Masę wylewamy na spód z krakersów.
    5. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej*.
      Na najniższy stopień piekarnika wkładam naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
      Sernik bardzo wyrośnie i dość mocno się zarumieni. Po wystudzeniu powinien równomiernie opaść ok. 1 cm.
      Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik. Wyciągamy po około 30 minutach. Gdy sernik ostygnie dekorujemy cukrem pudrem.