Razowy chleb z nasionami chia


Pyszny, chrupiący i sycący chleb z mąki razowej z dodatkiem błonnika naturalnego i nasion chia. Prosty w wykonaniu, nie trzeba specjalnych umiejętności piekarniczych, by samemu cieszyć się domowym wypiekiem:)

Chleb razowy z nasionami chia- przepis

Składniki:

  • 500 ml przegotowanej letniej wody
  • pół kg mąki chlebowej razowej (Typ 750)
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżka brązowego cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki błonnika naturalnego (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością a ostatnio nawet w Biedronce:))

    Wykonanie:
    W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Do dużej miski wsypujemy wszystkie pozostałe składniki, łączymy z wodą i wyrabiamy ciasto, tak by wszystko ładnie się połączyło.

    Pieczemy ok 70-80 minut w temperaturze 200 stopni C. Ostawiamy do wystygnięcia i gotowe:)