alt
Wystarczą 4 żółtka, mała kwaśna śmietana, 2 szklanki mąki i trochę cierpliwości... a w nagrodę otrzymujemy dużą miskę chrupiących chrustów, które są moim ulubionym domowym przysmakiem w karnawale (choć robię je tylko raz w roku;))

Przepis na chrupiące chrusty

  • 4 żółtka
  • mała kwaśna śmietana (ok. 5 dużych łyżek)
  • 2,5 szklanki mąki (plus mąka do podsypania)
  • łyżeczka brązowego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka octu (6%) lub czystego spirytusu
  • 1 litr oleju do smażenia

    Wszystkie składniki mieszamy w misce do uzyskania jednolitego ciasta (można dodać więcej mąki jeśli uznacie, że ciasto je zbyt kleiste).
    Następnie wykładamy na blacie kawałek ciasta- rozwałkowujemy dość cienko na kształt prostokąta (lub koła, zależy jak dużą wprawę posiadacie).
    alt
    Rozwałkowaną figurę kroimy wzdłuż tak, aby powstały w miarę równe paski (ok. 3 cm szerokości). Dzielimy paski na mniejsze części (ok. 7 cm). W tak powstałym prostokącie na środku tworzymy niewielkie nacięcie. Boki jednej strony przekładamy przez to przecięcie tak, by powstał właśnie zgrabny chrust:)
    W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do smażenia (ja używam rzepakowego) i gdy będzie już bardzo gorący, wkładamy chrusty. Smażymy na złoty kolor ok 7 minut z każdej strony. Następne porcje będą potrzebowały już ok 5 minut.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem:)
    alt
    alt
    alt
    alt