alt
Obłędnie czekoladowe ciastka w stylu brownie z kremem orzechowym... Cukrzyca gwarantowana;) Idealne na pochmurne jesienne popołudnia, gdy myślimy tylko o ciepłej herbacie i miękkim pledzie.
Inspiracją był przepis z niezastąpionych Moich Wypieków. Zamieniałam jednak masło z kremu na serek mascarbone i dodałam do masy pokruszone orzechy włoskie.
alt

Składniki: (około 12 ciasteczek przełożonych kremem)

  • 200 g gorzkiej czekolady + 150 g dodatkowo, posiekanej (do ciasta brownie)
  • 40 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 35 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

    W garnuszku roztopić masło i dodać połamaną czekoladę (200g). Mieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić na chwilę do wystygnięcia.
    W tym czasie ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec wlać masę czekoladową. Wszystko delikatnie zmiksować lub wymieszać. Dodać pokruszoną czekoladę (150 g). Odstawić na 10 minut aż masa zgęstnieje (nie krócej, nie dłużej).
    Na dwóch blaszkach rozłożyć papier do pieczenia. Wykładać po łyżce masy zachowując odstępy.
    *Uwaga: moje ciasteczka wyszły dość płaskie i "rozlazłe". Jeśli chcecie tego uniknąć, to warto tak nałożyć masę, by powstały swego rodzaju stożki.
    Pieczemy 8-10 minut (tem. 180 stopni) aż ciasteczka popękają. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Masa orzechowa:

  • 280 g masła orzechowego
  • 200 g serka mascarbone
  • 10 g cukru pudru (opcjonalnie)
  • kilka posiekanych orzechów włoskich

    Serek mascarbone miksujemy z masłem orzechowym i dodajemy orzechy. I tyle:)

    Upieczone ciasteczka przekładamy powyższą masą. Przechowuję w lodówce.
    alt
    alt