Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni
Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Blog fotograficzno-kulinarny o domowej kuchni i amatorskiej fotografii prowadzony przez pasjonatkę dobrego jedzenia i klimatycznych zdjęć

Milena Szmaj
Author

Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Ciasto/chlebek bananowy z kakao

Milena SzmajMilena Szmaj

ciastobananowe Pyszne, sycące, wilgotne i baaardzo bananowe:) a dzięki kakao lekko przełamane i nie mdlące. Można podawać z cukrem pudrem, masłem orzechowym, dżemem lub po prostu bez żadnych dodatkowych kombinacji.
alt

Przepis na ciasto bananowe: wersja fit:)

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody (można pominąć)
  • 2 łyżeczki kakao
  • opcjonalnie 2 łyżki miodu lub brązowego cukru, jeśli ktoś nie liczy kalorii:)

    1. Banany miksujemy lub rozgniatamy widelcem.
    2. Dodajemy 2 jajka, jogurt grecki i mieszamy.
      Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
    3. Odlewamy trochę ciasta do innej miseczki i łączymy z kakao.
    4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą porcję jasnego ciasta. Łyżką kłądziemy kilka kleksów ciemnego ciasta. Wylewamy resztą jasnego i potem znów kilka plam ciemnego:) Na koniec nożem fantazyjnie czynimy w cieście zygzaki, by oba kolory się zmieszały.
    5. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni C.

    chlebekbananowy ciastozbananami ciastobananowe

  • Milena Szmaj
    Author

    Milena Szmaj

    Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

    Comments