Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni
Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Blog fotograficzno-kulinarny o domowej kuchni i amatorskiej fotografii prowadzony przez pasjonatkę dobrego jedzenia i klimatycznych zdjęć

Milena Szmaj
Author

Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Domowa pizza na chrupiącym cieście

Milena SzmajMilena Szmaj

domowapizza Każdy z Was ma pewnie swój własny niezawodny przepis na domową pizzę. Dzisiaj podzielę się swoim. Chrupiące, cienkie ciasto, dobry sos pomidorowy i zaledwie kilka dodatków. Dobra zarówno na świeżo, prosto z piekarnika, jak i później, na zimno, lub po odgrzaniu w mikrofalówce:)

Przepis na chrupiące ciasto na pizzę

Ilość: 2 placki o średnicy ok 30 cm
Porcja dla 4 osób (lub 2 baaardzo głodnych)
Czas przygotowania: ok 35 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut w tem. 200 stopni

  • 200 ml letniego mleka
  • pół pakowania świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ok 350-400 g mąki

    W letnim mleku rozpuszczam drożdże. W dużej misce przesiewam mąkę, dodaję sól, oliwę i rozczyn. Całość wyrabiam ok 5-7 minut aż ciasto będzie gładkie - nie powinno być zbyt zbite.. raczej dość plastyczne. (*Przy formowaniu placów podsypuję mąką, by nie przywierało do blatu.)
    Odstawiam na ok 15 minut do wyrośnięcia.

    W tym czasie przygotowuję resztę składników.

    Sos pomidorowy do pizzy

  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
    Na odrobienie oliwy z oliwek podsmażam w małym garnku posiekany czosnek. Dodaję pomidory, przecier i przyprawy. Całość gotuję ok 10 minut. Na koniec miksuję lub blenduję.
    domowapizza2 Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Przygotowuję dwa spore kawałki papieru do pieczenia (wielkości blaszki od piekarnika). To na papierze właśnie rozwałkowuję placki (podsypując oczywiście mąką). Dzięki temu później łatwo transportuję placki na blaszki no i unikam szorowania blatów:P Smaruję sosem i dodaję ulubione składniki: u mnie najczęściej mozarella, oliwki, dobra szynka parmeńska lub salami, suszone pomidory, świeża bazylia i rukola na sam koniec (po upieczeniu).
    Pizzę pieczy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
    domowapizzanachrupiacymciescie pizzazpiekarnika pysznadomowapizza sospimidorowydopizzy domowapizzajakzpizzerni pizzawdomu

  • Milena Szmaj
    Author

    Milena Szmaj

    Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

    Comments