Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni
Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Blog fotograficzno-kulinarny o domowej kuchni i amatorskiej fotografii prowadzony przez pasjonatkę dobrego jedzenia i klimatycznych zdjęć

Milena Szmaj
Author

Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Fit Snickers z białej fasoli

Milena SzmajMilena Szmaj

domowysnikers Zainspirowana przepisem na fit snickersa postanowiłam w końcu podjąć rękawicę:) Batoniki naprawdę smakują znaczniej lepiej niż popularny batonik a co najważniejsze, są na pewno dużo zdrowsze:)
alt alt

Przepis na zdrowe batoniki a'la Snickers

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady
  • puszka białej fasoli
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 150 g miodu lub syropu klonowego
  • 75 g mąki kokosowej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 250 g świeżych daktyli
  • 150 g orzeszków ziemnych (mogą być solone)
  • 50 g oleju kokosowego

    Z całości wychodzi ok 15 sztuk batoników.
    Przygotuj: blaszkę o wymiarach 20-30 (jeśli masz większą, to po prostu rozprowadzisz warstwy na mniejszej powierzchni) - pamiętaj tylko y była na tyle kompaktowa by zmieścić się w zamrażarce:)

    Warstwa pierwsza:
    W kąpieli wodnej rozpuszczam jedną czekoladę, dodaję 1 łyżkę masła orzechowego i 100 ml mleka roślinnego. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wkładam do zamrażalnika.

    W tym czasie: warstwa druga:
    Fasolę dobrze wypłukać z zalewy i odsączyć z wody. Zmielić w melakserze. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, 150 g miodu oraz 75 g mąki kokosowej. Zmiksować.
    Masę wyłożyć równomiernie na warstwę czekoladową. Znów włożyć do zamrażarki.

    Warstwa trzecia:
    Świeże daktyle dryluję (jeśli macie suszone to zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na 30 minut) i miksuję w blenderze, dodaję dużą łyżkę masła orzechowego. Masę wykładam na warstwę fasolową i zasypuję solonymi orzeszkami. Wkładam do zamrażarki.

    Warstwa czwarta:
    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję łyżkę masła i 100 ml mleka roślinnego. Całość wylewam na orzechy i wkładam do zamrażarki na 2 godziny.

    Po tym czasie kroję na mniejsze batoniki.
    alt

  • Milena Szmaj
    Author

    Milena Szmaj

    Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

    Comments