Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni
Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Blog fotograficzno-kulinarny o domowej kuchni i amatorskiej fotografii prowadzony przez pasjonatkę dobrego jedzenia i klimatycznych zdjęć

Milena Szmaj
Author

Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Muffinki z dżemem porzeczkowym i gorzką czekoladą

Milena SzmajMilena Szmaj

babeczkazdzememporzeczkowym Pyszne, wilgotne babeczki z dżemem porzeczkowym i gorzką czekoladą. Staram się ograniczać ilość cukru w moich wypiekach, dlatego w tych muffinkach znajdziecie tylko 2 łyżki brązowego słodziwa:)

Przepis na babeczki z dżemem porzeczkowym i gorzką czekoladą

Składniki: na 9 babeczek

  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • mały słoiczek dżemu porzeczkowego

    Suche składniki (mąkę, proszki, sodę i cukier) mieszamy w misce.
    Mokre składniki (mleko, roztopione masło, jajko) łączymy w drugiej misce. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy. Na koniec wsypujemy pokruszoną czekoladę.

    W formie do muffinek rozkładamy 9 papilotek. Nakładamy łyżkę masy, robimy wgłębienie - wkładamy łyżeczkę dżemu i kładziemy kolejną łyżkę ciasta.

    Pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym (180 stopni) piekarniku.
    muffinkizdzemem wilgotnebabeczkizdzemem alt

  • Milena Szmaj
    Author

    Milena Szmaj

    Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

    Comments