alt
Dzisiejsze danie w całości zostało wykonane przez mojego chłopaka Rafała:) a są to najlepsze drożdżowe rogaliki jakie jadłam. Kruche a zarazem delikatne ciasto, kwaskowe śliwkowe nadzienie i słodki lukier...
alt
Składniki:

  • 05, kg mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół opakowania kwaśniej śmietany (ok 200g)
  • słoik dowolnej marmolady
  • Wykonanie:
    Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Margarynę siekamy z mąką. Potem dodajemy rozczyn oraz jajka i wszystko wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

    Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i staramy się uformować koło. Kroimy w niewielkie wąskie trójkąty. Nadzienie kładziemy na szerszą część i zwijamy rogale.
    Pieczemy aż do zarumienienia w 180 stopniach (około 15 minut).
    Na koniec smarujemy lukrem (3 łyżeczki cukru pudru i ok łyżeczki wody)
    alt
    alt