Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni
Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Blog fotograficzno-kulinarny o domowej kuchni i amatorskiej fotografii prowadzony przez pasjonatkę dobrego jedzenia i klimatycznych zdjęć

Milena Szmaj
Author

Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Najlepsze rogaliki drożdżowe

Milena SzmajMilena Szmaj

alt Dzisiejsze danie w całości zostało wykonane przez mojego chłopaka Rafała:) a są to najlepsze drożdżowe rogaliki jakie jadłam. Kruche a zarazem delikatne ciasto, kwaskowe śliwkowe nadzienie i słodki lukier...
alt Składniki:

  • 05, kg mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół opakowania kwaśniej śmietany (ok 200g)
  • słoik dowolnej marmolady
  • Wykonanie:
    Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Margarynę siekamy z mąką. Potem dodajemy rozczyn oraz jajka i wszystko wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

    Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i staramy się uformować koło. Kroimy w niewielkie wąskie trójkąty. Nadzienie kładziemy na szerszą część i zwijamy rogale.
    Pieczemy aż do zarumienienia w 180 stopniach (około 15 minut).
    Na koniec smarujemy lukrem (3 łyżeczki cukru pudru i ok łyżeczki wody)
    alt alt

    Milena Szmaj
    Author

    Milena Szmaj

    Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

    Comments