Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni
Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Blog fotograficzno-kulinarny o domowej kuchni i amatorskiej fotografii prowadzony przez pasjonatkę dobrego jedzenia i klimatycznych zdjęć

Milena Szmaj
Author

Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Pierś z kurczaka w sosie śmiatanowo-pomidorowym

Milena SzmajMilena Szmaj

alt Nie wiem jak inaczej nazwać ten przepis. Pochodzi on z Kwestii Smaku a wzbogacony został solidną porcją pietruszki, która uwielbiam:) Danie jest pożywne, smaczne, podzielne i proste w wykonaniu. Sama pierś z kurczaka jest soczysta i aromatyczna. Idealna na szybki obiad z dobrym winem w leniwe popołudnie:)

Składniki: (porcja dla dwóch osób)

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • szynka parmeńska
  • łyżka masła i oliwy z oliwek
  • sól, pieprz ziołowy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów (ja kupuję w Biedronce)
  • makaron, ryż do podania

    Wykonanie:
    Pierś kroję na dwie części, lekko rozbijam, solę i pieprzę z obu stron. Zawijam w szynkę parmeńską. Na patelni rozgrzewam oliwę i masło i podsmażam kurczaka aż ładnie się zarumieni.
    W misce mieszam śmietankę z 3 łyżkami pasty z suszonych pomidorów ( w oryginalne było to pesto z pomidorów) i posiekaną pietruszką. Masę dodaję do kurczaka na patelni. Dorzucam kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki. Zmniejszam ogień i smażę jeszcze chwilę aby sos zgęstniał (ok 6 minut).
    W międzyczasie gotuję makaron.
    alt alt alt alt alt alt alt

  • Milena Szmaj
    Author

    Milena Szmaj

    Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

    Comments