Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni
Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Blog fotograficzno-kulinarny o domowej kuchni i amatorskiej fotografii prowadzony przez pasjonatkę dobrego jedzenia i klimatycznych zdjęć

Milena Szmaj
Author

Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową z likierem

Milena SzmajMilena Szmaj

alt Ciężki, wilgotny, z przyjemnym posmakiem orzechów...Sernik niebanalny, "kawiarniany" jak to określił mój chłopak:) I wbrew pozorom dość prosty w przygotowaniu. Wystarczy bowiem dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Nie trzeba bawić się w oddzielne ubijanie białek czy kąpiele wodne.

Składniki na spód:

  • 2-3 łyżki masła
  • opakowanie ciasteczek owsianych

    Składniki na sernik:

  • 750 g serka twarogowego 3-krotnie zmielonego
  • 100ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36%
  • 5 jaj
  • 150g masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90%
  • 2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 łyżeczki zmielonego cynamonu

    Składniki na polewę:

  • 90 gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
  • 50 ml likieru Baileys

    Przygotowanie:

    Ciasteczka należy rozgnieść (ja wkładam do mocnej torebki i traktuję tłuczkiem:)). Rozdrobione ciasteczka mieszam z rozpuszczonym masłem.
    Formę do ciasta (ja użyłam średnicy 21 cm) przykrywam papierem do pieczenia. Następnie wykładam spód i ugniatam.

    1. Ser przekładam do dużej miski. Miksuję chwilę. Dodaję po kolei po jednym jajku i miksuję dalej na wolnych obrotach.
    2. Dodaję masło orzechowe, cynamon, śmietankę lub mleczko kokosowe, cukier trzcinowy a na samym końcu przesiewam mąkę ziemniaczaną.
    3. Masę wylewam na spód.
    4. Sernik pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, później jeszcze przez ok 50-60 minut w 150 stopniach aż sernik ładnie się zarumieni (może delikatnie popękać na brzegach).
    5. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Polewa: Śmietankę i likier podgrzewamy w garnku aż do lekkiego wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Energicznie mieszamy aż do połączenia się składników. Polewę wylewamy na wystudzone ciasto wyłożone z obręczy blaszki:)

    alt alt alt alt alt alt Przepis zaczerpnięty z bloga: Mała Cukierenka

  • Milena Szmaj
    Author

    Milena Szmaj

    Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

    Comments