Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni
Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Blog fotograficzno-kulinarny o domowej kuchni i amatorskiej fotografii prowadzony przez pasjonatkę dobrego jedzenia i klimatycznych zdjęć

Milena Szmaj
Author

Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Przepis na skubańca z malinami

Milena SzmajMilena Szmaj

alt=ciasto skubaniec Ciasto "oldschool", prawdziwa klasyka gatunku, smak dzieciństwa. Moja mama przygotowywała go z owocami z dodatkiem kisielu, z kolei ja zakochałam się w wersji z agrestem. Na ten owoc jeszcze trochę trzeba poczekać, dlatego dzisiaj podsyłam przepis na skubańca z malinami:)

Ciasto skubaniec z malinami- składniki

  • 6 jajek
  • 100g masła
  • 400 mąki
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki białego cukru
  • łyżka ciemnego kakao
  • słoik dżemu malinowego i 300 g owoców mrożonych: ja użyłam malin

    alt=ciasto skubaniec z malinami

    Kruchy spód:
    1. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy masło, mąkę, 3 łyżeczki brązowego cukru i wszystko zagniatamy. Dzielimy na połowę, jedną część łączymy z łyżką kakao.
    2. Na blaszkę (ja użyłam większej tortownicy, ok 25 cm średnicy) wykładamy papier do pieczenia. Jasną porcją ciasta "wylepiamy" spód.
    3. Na cieście rozsmarowujemy dżem i wykładamy owoce.
    4. Białka ubijamy na sztywną pianę z białym cukrem. Beza powinna być błyszcząca i sztywna!
    Tak przygotowaną bezę wykładamy na owoce.
    5. Ciemną część ciasta rozrywamy i małe kawałki układamy na bezie.
    6. Pieczmy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

    alt= pleśniak z malinami alt=skubaniec z owocami alt=ciasto pleśniak z owocami alt

  • Milena Szmaj
    Author

    Milena Szmaj

    Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

    Comments