Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni
Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Blog fotograficzno-kulinarny o domowej kuchni i amatorskiej fotografii prowadzony przez pasjonatkę dobrego jedzenia i klimatycznych zdjęć

Milena Szmaj
Author

Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

Parafrazy: blog o fotografii i domowej kuchni

Tajska po polsku, czyli rozgrzewająca zupa z krewetkami i kurczakiem

Milena SzmajMilena Szmaj

zupatajskazkrewetkami Dziś coś na szybko, czyli moja wersja zupy tajskiej:) Po polsku, bo z łatwo dostępnych składników. Przygotujecie ją w 30 minut.

Przepis na zupę tajską z krewetkami i kurczakiem

alt

Składniki na 4 duże porcje

  • opakowanie mrożonych krewetek Vannei
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • pół niedużej cebuli i ząbek czosnku
  • 0,5 litra bulionu warzywnego (ja użyłam ekologicznego bulionu z kostki, który zakupić możecie m.in. w Rossmannie, Netto czy w sklepach ze zdrową żywnością)
  • puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • puszka pomidorów z puszki
  • opcjonalnie makaron ryżowy: ok 100g
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, ostra i słodka papryka, oregano
  • natka pietruszki lub kolendry
  • łyżka masła i łyżka oliwy z oliwek
    Będziesz potrzebować: 1 małą patelnię i duży garnek
    Przygotowanie:
    1. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną
    cebulkę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy solą, łyżeczką pieprzu ziołowego, łyżeczką curry, kurkumy i słodkiej papryki (2 łyżeczki).
    2. W dużym garnku na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory i dusimy przez chwilę. Wrzucamy kurczaka i zalewamy bulionem.
    3. Odmrożone krewetki podsmażamy przez chwilę na maśle i wrzucamy do garnka.
    4. Po 10 minutach dodajemy puszkę mleka kokosowego. Doprawiamy ostrą papryką wedle uznania. Ja dodaję jeszcze makron ryżowy i gotuję jeszcze 15 minut.
    Na sam koniec wrzucamy posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
    zupatajska

  • Milena Szmaj
    Author

    Milena Szmaj

    Absolwentka poznańskiej polonistyki, która jednak na dobre zboczyła na ścieżkę IT. Obecnie pracuje jako grafik, fotograf i marketingowiec w e-commerce.

    Comments