Jeśli szukacie pomysłu na zdrowe, pyszne, niedzielne śnaidanko, to polecam ten przepis, który odkryłam całkiem niedawno... Awokado jak do tej pory akceptowałam tylko w guacamole, w innych postaciach wydawało mi się mdłe i ogólnie bez smaku. Jednak dodatek słonego łososia, żółtka i sera cheddar sprawił, że odkryłam na nowo ten specyficzny owoc. Jeśli zatem zalega Wam w lodówce resztka wędzionego łososia, to zapraszam;)
Przepis na awokado zapiekane z żółtkiem, wędzonym łososiem i serem cheddar
Składnki: ilość porcji: dla dwóch osób
- Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 200 stopni.
- Awokado dzielimy na połowy, wyciągamy pestki. Możemy jeszcze małą łyżeczką wydrążyć trochę miżąszu, by zmieściło się więcej "farszu".
- Nakładamy rozdrobionego łososia.
- Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka rozdzielamy i nakładamy żółtka na awokado.
- Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
- Posypujemy startym serem cheddar.
- Całość pieczemy ok 17-20 minut w temperaturze 180 stopni.