Jeśli szukacie pomysłu na zdrowe, pyszne, niedzielne śnaidanko, to polecam ten przepis, który odkryłam całkiem niedawno... Awokado jak do tej pory akceptowałam tylko w guacamole, w innych postaciach wydawało mi się mdłe i ogólnie bez smaku. Jednak dodatek słonego łososia, żółtka i sera cheddar sprawił, że odkryłam na nowo ten specyficzny owoc. Jeśli zatem zalega Wam w lodówce resztka wędzionego łososia, to zapraszam;)


Przepis na awokado zapiekane z żółtkiem, wędzonym łososiem i serem cheddar

Składnki: ilość porcji: dla dwóch osób

  • 3 średnie awokado (ja użyłam odmiany Hass)
  • 6 żółtek (białka wykorzystałam do niedzielnego deseru: bezy)
  • ok 30 g wędzonego łososia
  • sól himalajska, pieprz ziołowy
  • ser cheddar ( do posypania)
    1. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 200 stopni.
    2. Awokado dzielimy na połowy, wyciągamy pestki. Możemy jeszcze małą łyżeczką wydrążyć trochę miżąszu, by zmieściło się więcej "farszu".
    3. Nakładamy rozdrobionego łososia.
    4. Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka rozdzielamy i nakładamy żółtka na awokado.
    5. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
    6. Posypujemy startym serem cheddar.
    7. Całość pieczemy ok 17-20 minut w temperaturze 180 stopni.

    zapiekaneawokado

    zapiekaneawokadozjajkiem

    awokado

    awokadonasniadanie