alt
Czekoladowe, a właściwie kakaowe ciasto przełożone domową konfiturą z malin i kremem orzechowym. Wilgotne, puszyste, słodkie, wprost idealne, gdy mamy ochotę na coś "konkretnie" kalorycznego;)
A do tego bardzo proste w przygotowaniu. Dodatek piwa sprawia, że całość nie jest sucha i zbita.

Składniki na ciasto:

  • 200 ml piwa (najlepiej ciemnego typu Guinnes lub porter, ja ostatnio dodałam też lagera o miodowym posmaku)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wszystkie składniki mieszamy w misce do połączenia składników. Ciasto jest dość płynne, warto więc mieć szczelną blaszkę:)
    Ciasto pieczemy przez ok 60 minut w temperaturze 160 stopni.
    alt
    alt

    Krem:

  • 250g serka mascarbone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki masła orzechowego Wszystkie składniki miksujemy w misce.

    Wystudzone ciasto kroję na dwie części. Wykładam warstwę kremu, potem domową konfiturę malinową (dodaje lekkiego kwaśnego posmaku, który przyjemnie równoważy całość). Następnie druga warstwa ciasta i gotowe. Wierz posmarować można polewą czekoladową, malinami lun oprószyć cukrem pudrem:)
    alt
    alt
    alt