Miał być przepis na zdrowe orzechowe batoniki, ale nie mogłam się powstrzymać, by nie wrzucić tego cuda. Poczyniłam bowiem w sobotni poranek ciasto pomidorowe. Tych, co teraz łapią się za głowę lub stukają w czoło, uspokajam: to nie mączna zupa pomidorowa, lecz słodki wypiek z prawdziwego zdarzenia :) Inspiracją była receptura z Jadłonomii - robiłam oryginalnaą wersję i była równie smaczna. Dziś jednak coś mniej wegańskiego, bowiem moja receptura zawiera zło wielone, czyli białą czekoladę <3
W sam raz słodkie, pulchne, lekko wilgotne, podzielne.. no po prostu idealne do sobotniej kawy. Robi się bardzo szybko, więc jeszcze zdąrzycie upiec;)
Ciasto pomidorowe z kakao i polewą z białej czekolady: składniki
Porcja: z jednej keksówki wychodzi ok. 10 kawałków
Czas przygotowania: 15-20 minut plus 45 minut pieczenia
Przygotuj: dużą miskę, blender, keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia
Polewa:
Przygotowanie:
- Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
- Miksujemy razem pomidory, banana, olej i cukier aż powstanie jednolita masa.
- Do dużej miski przesiewam mąkę, proszek, sodę, sól i kakao. Dokłądnie mieszam.
- Dodaję płynną masę do suchych składników i dokąłdnie mieszam. Masa będzie dość zbita.
- Wlewam ciasto do kesówki wyłożonej papierem i wkładam do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut - aż ciasto ładnie wyrośnie.
- Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.
- Polewa: W garnku rozpuszczam czekoladę na oleju. Mieszam, by nie doprowadzić do przypalenia. Na koniec można dodać 3 łyżki kwaśniej śmietany (mi akurat poniewierała się po lodówce i ostatecznie skończyła w polewie)
- Polewam ciasto i dekoruję orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)