Zainspirowana przepisem na fit snickersa postanowiłam w końcu podjąć rękawicę:) Batoniki naprawdę smakują znaczniej lepiej niż popularny batonik a co najważniejsze, są na pewno dużo zdrowsze:)
Przepis na zdrowe batoniki a'la Snickers
Składniki:
Z całości wychodzi ok 15 sztuk batoników.
Przygotuj: blaszkę o wymiarach 20-30 (jeśli masz większą, to po prostu rozprowadzisz warstwy na mniejszej powierzchni) - pamiętaj tylko y była na tyle kompaktowa by zmieścić się w zamrażarce:)
Warstwa pierwsza:
W kąpieli wodnej rozpuszczam jedną czekoladę, dodaję 1 łyżkę masła orzechowego i 100 ml mleka roślinnego. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wkładam do zamrażalnika.
W tym czasie: warstwa druga:
Fasolę dobrze wypłukać z zalewy i odsączyć z wody. Zmielić w melakserze. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, 150 g miodu oraz 75 g mąki kokosowej. Zmiksować.
Masę wyłożyć równomiernie na warstwę czekoladową. Znów włożyć do zamrażarki.
Warstwa trzecia:
Świeże daktyle dryluję (jeśli macie suszone to zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na 30 minut) i miksuję w blenderze, dodaję dużą łyżkę masła orzechowego.
Masę wykładam na warstwę fasolową i zasypuję solonymi orzeszkami. Wkładam do zamrażarki.
Warstwa czwarta:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję łyżkę masła i 100 ml mleka roślinnego. Całość wylewam na orzechy i wkładam do zamrażarki na 2 godziny.
Po tym czasie kroję na mniejsze batoniki.