Jak wiadomo sushi w dobrej restauracji to nie lada wydatek:) I choć warto czasem wybrać się na miasto, by posmakować różnych rodzajów tego japońskiego przysmaku, to zachęcam również do spróbowania domowej wersji. Tym bardziej, że sami możemy wybrać ulubione składniki.
Składniki na domowe sushi:
Większość tych składników możecie dostać "na wagę" i polecam kupić niewielką ilość:)
Jak ugotować ryż do sushi?
To chyba najbardziej czasochłonna część imprezy. Ale spokojnie, dacie radę:)
Proporcja jest taka: 3 szklanki ryżu na 3 szklanki wody: całość gotujemy ok 12 minut na gazie. Po tym czasie wyłączamy i na ok 15 minut zostawiamy pod przykrywką. W tym czasie przygotowujemy zaprawę do ryżu.
6 łyżek octu ryżowego, pół łyżki cukru i 1/4 łyżki soli. Miksturę dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Nie polecam bowiem zwijać sushi z ciepłym ryżem;)
Jak zwijać sushi?
Na bambusowej macie rozkładamy glon nori, dokładnie nakładamy ryż (niezbyt grubo, gdyż musimy jeszcze nałożyć pozostałe składniki). Następnie układamy ulubione dodatki: np. smarujemy serkiem lub majonezem, ogórek, podsmażone na maśle z czosnkiem krewetki i sezam. Końce glonów smarujemy wodą, by łatwiej było na sam koniec "zlepić" brzegi.
Ogólnie nie ma w tym większej filozofii.
** Uwaga! Poszczególne produkty staramy się kroić na cienkie długie paski (np. ogórka lub mango)
Wiadomo, sushi-masterzy zrobią to milion razy lepiej, ale domowe sushi to przede wszystkim zabawa:) Jeśli jakaś rolka nie wyjdzie idealnie, nie przejmujecie się;) i tak będzie pyszna!
Na koniec kroimy rolki ostrym nożem. Sushi podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi:)