alt
Jeśli akurat nie mamy żadnego pomysłu na obiad, zazwyczaj kończy się na jednym... mięso plus pomidory plus makaron = klasyczne spagetti bolognese. Aromatyczne, rozgrzewające, słodko-ostre, koniecznie z dobrej jakości mięsa.

alt
Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (lub wieprzowo-wołowego tudzież samego wołowego- to zależy od upodobań)
  • pomidory z puszki krojone
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • średnia cebula
  • kilka suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, papryka chili, cukier, papryka czerwona słodka
  • 10 ml słodkiej śmietanki 30%
  • odrobina oleju kokosowego
  • makaron spagetti
  • Wykonanie:

    Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę wraz z przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy mięso i smażymy (aż do lekkiego przypalenia). Odrobina soli i pieprzu do mięsiwa. Następnie dodajemy: pokrojone suszone pomidory, pomidory z puszki, smażymy chwilę i dorzucamy passatę. Całość powinna na wolnym ogniu dusić się około 35 - 40 minut. A teraz kolej na przyprawianie: sól i pieprz do smaku, łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżeczki cukru, łyżeczka przypraw prowansalskich: bazylii i oregano, odrobina chili (choć można dać i więcej, jeśli ktoś lubi ostre klimaty;). Na koniec dodaję słodką śmietankę, by przełamać "kwaskowatość" pomidorów i opcjonalnie dekoruję pokrojoną natką pietruszki lub bazylią
    Podajemy z ugotowanym al dente makaronem.
    alt