alt
Uwielbiam chili con carne. Pożywne, pomidorowe, ostre i rozgrzewające. To chyba jedyna potrawa, w której toleruję tak duże ilości czerwonej fasoli. Jeśli zatem macie ochotę poeksperymentować z tradycyjnym spaghetti bolognese, to zapraszam:)

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (lub wieprzowo-wołowego)
  • 3 ząbki czosnku i średnia cebula
  • pomidory w puszcze
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, kolendra (najlepiej świeża, choć o taką dość trudno;/), opcjonalnie natka pietruszki
  • łyżeczka cukru
  • makaron rurki
  • kwaśna śmietana

    -> na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek

    -> dodać mięso mielone i dobrze podsmażyć

    -> doprawić solą, pieprzem i słodką papryką

    -> wlać pomidory z puszki a po chwili passatę lub przecier pomidorowy

    -> mieszać ok 20 minut i doprawić cukrem i resztą przypraw. Całość musi być wyczuwalnie słodko-ostra:)

    -> dodać odsączoną fasolę, całość powinna spędzić na patelni jeszcze ok 10/15 minut

    -> dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę
    Podawać z ugotowanym makaronem i kleksem kwaśniej śmietany.

    Solidna porcja dla 4 osób:) Jeśli coś zostanie, to następnego dnia będzie jeszcze lepsze!
    alt
    alt
    alt
    alt
    alt