Uwielbiam chili con carne. Pożywne, pomidorowe, ostre i rozgrzewające. To chyba jedyna potrawa, w której toleruję tak duże ilości czerwonej fasoli. Jeśli zatem macie ochotę poeksperymentować z tradycyjnym spaghetti bolognese, to zapraszam:)
Składniki:
-> na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek
-> dodać mięso mielone i dobrze podsmażyć
-> doprawić solą, pieprzem i słodką papryką
-> wlać pomidory z puszki a po chwili passatę lub przecier pomidorowy
-> mieszać ok 20 minut i doprawić cukrem i resztą przypraw. Całość musi być wyczuwalnie słodko-ostra:)
-> dodać odsączoną fasolę, całość powinna spędzić na patelni jeszcze ok 10/15 minut
-> dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę
Podawać z ugotowanym makaronem i kleksem kwaśniej śmietany.
Solidna porcja dla 4 osób:) Jeśli coś zostanie, to następnego dnia będzie jeszcze lepsze!