ciastodrozdzowe
Dlaczego "odchudzone" ? Bo zamiast masła mamy olej kokosowy, zamiast białego cukru - jest brązowy. Kruszonka z kolei to mix wiórek kokosowych, odrobiny miodu i wspomnianego już oleju.
Całość nie odbiega smakiem i fakturą od tradycyjnego drożdżowca: jest puszyście, smacznie i domowo:)
Co ciekawe, samo ciasto ma bardzo delikatny posmak kokosu oraz częstuje nas niesamowitą wonią pieczonych wiórek.
przepisnaciastodrozdzowe

PORCJA: Ciasto w standardowej keksówce lub formie do chleba. Około 10 porcji.

Ciasto drożdżowe: składniki:

  • 200 ml letniego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej (plus 2 łyżki do zaczynu)
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 4 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 5 łyżeczek brązowego cukru

    Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

    Jajka roztrzepujemy z 3 łyżeczkami cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, 4 łyżki oleju kokosowego (najlepiej rozpuścić w mikrofali lub podgrzać, by był w płynnej wersji), wlewamy zaczyn i całość wyrabiamy ok 5 minut aż ciasto będzie gładkie i dobrze napowietrzone. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10-15 minut.

    Kruszonka: składniki:

  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego. Wiórki rozdrabniam w blenderze, dodaję resztę składników i ugniatam.

    Ciasto drożdżowe przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuje owocami (ja dodałam mrożone wiśnie) i kruszonką.
    Piec ok 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni.
    puszysteciastodrozdzowe
    ciastodrozdzowezolejemkokosowym
    drozdzowieczwisniami
    drozdzowieczkokosem
    pyszneciastodrozdzowe