Często ostatnimi czasy nachodzi mnie ochota na lekki warzywny obiad, który można przygotować w 15 minut. Może to ta pora? W każdym razie dziś podsuwam mam przepis na pyszną sałatkę z wyrazistym dresingiem i ugotowanym na miękko jajkiem.
Przepis na pyszną lekką sałatkę z jajkiem, bagietką i miodowym dressingiem
Ilość porcji: 4 duże porcje
Składniki na sałatkę
Składniki na sos:
Przygotowanie:
- Gotuję al dente brokuł (ok. 5 minut we wrzącej osolonej wodzie), odczedzam i studzę. W tym czasie można nastawić też wodę na jajka.
- Do dużej miski wsypuję sałatę, dodaję pokrojone w plasteki rzodkiewki, kiełki, pokrojonego w kostkę ogórka i przecięte na pół pomidorki koktajlowe.
- Do całości dodaję brokuł i mieszam.
- Jajka wrzucam do wrzącej wody i gotuję dokładnie 7 minut. Ugotowane jajka przelewam zimną wodą i obieram ze skorupek (jak przestygną)
- Mieszam wszystkie składniki na sos.
- Sposób podania: Na talerz wykładam sałatkę, pokroje na pół jajko, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i polewam sosem. Do tego ciepła bagietka i gotowe!