przepisnadomowychleb
Uwielbiam domowy chleb. Taki z chrupiąca skórką, bogatym wnętrzem i dużą ilością nasion. Mam jeden przepis, który za każdym razem trochę modyfikuję: dodaję inne "wypełniacze", eksperymentuję z ilością blaszek do pieczenia. Ale zawsze wychodzi po prostu dobry. Czasem mam problem z jego kruchliwością (?) - lekko rozpada się podczas krojenia, ale to zapewne z winy mego zniecierpliwienia (kroję go gdy jest jeszcze ciepły). Dlatego zalecam zaopatrzenie się w większą ilość foremek ;) im niższy, tym lepiej się go eksploatuje :P
alt

Przepis na domowy chleb z błonnikiem

Z przepisu wychodzą dwa duże chleby lub 3 mniejsze. Polecam rozłożyć masę na 3 blaszki lub 2 dość długie - po upieczeniu będzie się lepiej kroił.

Składniki

  • 1 litr wody
  • 1 kg mąki pszennej
  • pół szklanki mąki żytniej lub pełnoziarniestej
  • 10 dag świeżych drożdży (1 opakowanie)
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki błonnika naturalnego (ja użyłam z wiesiołka)
  • pół szklanki płatków górskich owsianych
  • szklanka dowolnych nasion (słonecznik, dynia, chia, orkisz)

    Wszystkie suche składniki dobrze mieszamy w dużej misce. Do mniejszej miseczki wlewam szklankę wody i rozpuszczam w niej drożdże. Pozostałą część wody dolewam do suchych składników. Dodaję rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszam do połączenia się wszystkich składników. Koniec. Cała filozofia:)
    Masę rozkładamy na 3 mniejsze keksówki (26x13cm)lub 2 dłuższe. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach, a pozostałe 50 minut w 180.
    Dokładnie studzimy.
    *Uwaga: krojenie ciepłego chleba może skutkować jego późniejszym rozpadaniem (będzie się kruszył).
    Chleb spokojnie można mrozić i wyciągać w dowolnej chwili:)
    domowychlebzblonnikiem
    przepisnachleb
    domowychleb3
    domowychleb2