Bardzo lubię kuchnię indyjską. Do tego stopnia, że coraz śmielej przemycam indyjskie przepisy do codziennego menu. Dzisiejsze danie to z kolei połączenie soczystego kurczaka w delikatnym sosie z warzywami oraz dodatków z kuchni meksykańskiej. Pewnego razu udało mi się nawet upiec indyjskie chlebki naan, ale były tak dobre, że nie zdążyłam ich obfotografować :) No nic, może następnym razem.
Przepis na soczystego kurczaka z warzywami
Ilość porcji: dla 4/5 głodnych osób
Czas przygotowania: około godziny
Przygotuj: duży garnek i patelnię
Składniki:
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy w średnią kostkę, dodajemy sól, słodką czerowną paprykę, kurkumę, curry, gram masala (po pół łyżeczki). Dodajamy jogurt naturalny i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekaną drobno cebulę, pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, ziemniaki i paprykę. Wsypujemy: 1/4 łyżeczki soli, po pół łyżeczki: papryki słodkiej i ostrej, kurkumy,curry, cynamonu i gram masala. Smażymy przez ok. 10 minut aż warzywa lekko zmiękną.
- Na drugiej patelni rozpuszczamy masło lub oliwę i podsmażamy kurczaka (ok. 5 minut). Podsmażone mięso przekładamy do garnka z warzywami.
- Dodajemy pomidory z puszki oraz szklankę bulionu warzywnego. Zmniejszamy "ogień" i pozwalamy, by całość dusiła się powoli (można delikatnie przykryć pokrywką) tak, by sos zredukował się do gęstości gulaszu (ok. 25 minut). Na koniec wsypujemy posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki.
- Próbujemy i ostatecznie doprawiamy: to, jak ostre ma być danie, zależy tylko od nas:) jeśli lubicie ostrzejsze dania, to można dodać trochę więcej ostrej papryki.
- Całość podajemy z ryżem, nachosami,tacos i kwaśną śmietaną.