Mój ulubiony sposób przyrządzania krewetek. Z makaronem i w pysznym sosie. Nie jest to danie z tych "fit", ale smak rekompensuje te kalorie :D Co więcej możecie dowolnie modyfikować ostrość tego dania w zależności od nastroju.
Przepis idealny na pyszną kolację lub szybki obiad.
Przepis na 2 porcje (pół opakowania makaronu spagetti) lub 3 porcje (wystarczy ugotować troszkę więcej makaronu)
Przygotuj: duży garnek i dużą patelnię.
Składniki na makaron z krewetkami w sosie z pomidorami
Przygotowanie:
-
Krewetki rozmrażam, oczyszczam z jelitek (ja zawsze dokładnie to sprawdzam) i odsączam z nadmiaru wody.
-
Nastawiam wodę za makaron.
-
Na patleni rozpuszczam łyżkę masła i dodaję przeciśnięte 3 ząbki czosnku. Wrzucam krewetki i smażę z obu stron po 30 sekund (uwaga! nie przesadź z trzymaniem krewetek na patelni: 1 minuta w zupełności wystarczy. Spokojnie, krewetki nie będą surowe:) Jeśli potrzymasz dłużej to później mogą stać się gumowe).
-
Krewetki ściągam z patelni i wykładam do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek (duży ogień) i dorzucam pomidory.
-
Doprawiam sos solą (ok. pół łyżeczki), pieprzem, 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1 łyżeczką brązowego cukru, 1 łyżeczką ziół prowansalskich i ostrą papryką: tutaj wedle uznania, to zależy jak bardzo ostre ma być całe danie.
-
Wrzucam makaron do gotującej się wody i gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Zmniejszam ogień i wlewam śmietankę do sosu pomidorowego. Dorzucam krewetki i posiekaną natkę pietruszki.
-
Ugotowany makaron odcedzam i zostawiam w garnku. Wlewam sos z krewetkami i dokładnie łączę.
-
Podaję ze startym parmezanem i natką pietruszki.