Lekki, rozpływający się w ustach, delikatny. Idealnie słdki, na kruchym spodzie z herbatników i najzwyklejszą posypką z cukru pudru. Klasyka gatunku w puszystym wydaniu.
Przepis na puszysty sernik
Przygotuj:
Ilość porcji: ok. 8 słusznych kawałków
Składniki:
Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej.
- Krakersy rozgniatamy (można to uczynić za pomoca gałki), łączymy z roztopionym masłem i wykładamy nimi spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- W misce umieścić żółtka i cukier puder- miksować, do momentu powstania jasnej, puszystej masy (kogel mogel). Dodawać partiami twaróg, cały czas mieszając. Dodać ę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną - zmiksować.
- W osobnym naczyniu ubić białka do sztywności. W kolejnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę do otrzymania sztywnego kremu. Ubite białka i ubitą śmietanę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.
- Masę wylewamy na spód z krakersów.
- Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej*.
Na najniższy stopień piekarnika wkładam naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
Sernik bardzo wyrośnie i dość mocno się zarumieni. Po wystudzeniu powinien równomiernie opaść ok. 1 cm.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik. Wyciągamy po około 30 minutach. Gdy sernik ostygnie dekorujemy cukrem pudrem.