Ciasto "oldschool", prawdziwa klasyka gatunku, smak dzieciństwa. Moja mama przygotowywała go z owocami z dodatkiem kisielu, z kolei ja zakochałam się w wersji z agrestem. Na ten owoc jeszcze trochę trzeba poczekać, dlatego dzisiaj podsyłam przepis na skubańca z malinami:)
Ciasto skubaniec z malinami- składniki
Kruchy spód:
- Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy masło, mąkę, 3 łyżeczki brązowego cukru i wszystko zagniatamy. Dzielimy na połowę, jedną część łączymy z łyżką kakao.
- Na blaszkę (ja użyłam większej tortownicy, ok 25 cm średnicy) wykładamy papier do pieczenia. Jasną porcją ciasta "wylepiamy" spód.
- Na cieście rozsmarowujemy dżem i wykładamy owoce.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z białym cukrem. Beza powinna być błyszcząca i sztywna!
Tak przygotowaną bezę wykładamy na owoce. - Ciemną część ciasta rozrywamy i małe kawałki układamy na bezie.
- Pieczmy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.