Dziś coś na szybko, czyli moja wersja zupy tajskiej:) Po polsku, bo z łatwo dostępnych składników. Przygotujecie ją w 30 minut.
Przepis na zupę tajską z krewetkami i kurczakiem
Składniki na 4 duże porcje
opakowanie mrożonych krewetek Vannei
pojedyncza pierś z kurczaka
pół niedużej cebuli i ząbek czosnku
0,5 litra bulionu warzywnego (ja użyłam ekologicznego bulionu z kostki, który zakupić możecie m.in. w Rossmannie, Netto czy w sklepach ze zdrową żywnością)
puszka (400 ml) mleczka kokosowego
puszka pomidorów z puszki
opcjonalnie makaron ryżowy: ok 100g
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, ostra i słodka papryka, oregano
natka pietruszki lub kolendry
łyżka masła i łyżka oliwy z oliwek
Będziesz potrzebować: 1 małą patelnię i duży garnek
Przygotowanie:
1. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną
cebulkę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy solą, łyżeczką pieprzu ziołowego, łyżeczką curry, kurkumy i słodkiej papryki (2 łyżeczki).
2. W dużym garnku na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory i dusimy przez chwilę. Wrzucamy kurczaka i zalewamy bulionem.
3. Odmrożone krewetki podsmażamy przez chwilę na maśle i wrzucamy do garnka.
4. Po 10 minutach dodajemy puszkę mleka kokosowego. Doprawiamy ostrą papryką wedle uznania. Ja dodaję jeszcze makron ryżowy i gotuję jeszcze 15 minut.
Na sam koniec wrzucamy posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
![zupatajska](/content/images/2017/09/tajska3.jpg)