zupatajskazkrewetkami
Dziś coś na szybko, czyli moja wersja zupy tajskiej:) Po polsku, bo z łatwo dostępnych składników. Przygotujecie ją w 30 minut.

Przepis na zupę tajską z krewetkami i kurczakiem

alt

Składniki na 4 duże porcje

  • opakowanie mrożonych krewetek Vannei
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • pół niedużej cebuli i ząbek czosnku
  • 0,5 litra bulionu warzywnego (ja użyłam ekologicznego bulionu z kostki, który zakupić możecie m.in. w Rossmannie, Netto czy w sklepach ze zdrową żywnością)
  • puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • puszka pomidorów z puszki
  • opcjonalnie makaron ryżowy: ok 100g
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, ostra i słodka papryka, oregano
  • natka pietruszki lub kolendry
  • łyżka masła i łyżka oliwy z oliwek Będziesz potrzebować: 1 małą patelnię i duży garnek Przygotowanie: 1. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulkę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy solą, łyżeczką pieprzu ziołowego, łyżeczką curry, kurkumy i słodkiej papryki (2 łyżeczki). 2. W dużym garnku na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory i dusimy przez chwilę. Wrzucamy kurczaka i zalewamy bulionem. 3. Odmrożone krewetki podsmażamy przez chwilę na maśle i wrzucamy do garnka. 4. Po 10 minutach dodajemy puszkę mleka kokosowego. Doprawiamy ostrą papryką wedle uznania. Ja dodaję jeszcze makron ryżowy i gotuję jeszcze 15 minut. Na sam koniec wrzucamy posiekaną kolendrę lub pietruszkę. ![zupatajska](/content/images/2017/09/tajska3.jpg)