Cześć! Jeśli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto, to polecam Wam przepis na przepyszną, kremową tartę pistacjową z polewą z białej czekolady przełamaną słodko-kwaśnymi malinami.

Lista zakupów:

  1. Jajko całe - 1 sztuka
  2. 300 ml śmietanki 30%
  3. 125 g mascarpone
  4. Biała czekolada
  5. Maliny świeże lub mrożone
  6. Mąka pszenna
  7. 100 g masła
  8. Cukier
  9. Pasta pistacjowa: i tu uwaga: ja używam takiej dosładzanej. Ja zamówiłam na Allegro ale możecie dostać także w Biedronce podczas tygodnia włoskiego.
Przepis na pyszną tartę pistacjową

Przepis na kruche ciasto

  • 100 g masła
  • jajko - 1 cała sztuka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • łyżka stołowa wody
  • 3 łyżki cukru

Wszystkie składniki zagniatamy, wałkujemy i wykładamy do formy. Ja użyłam takiej o średnicy 25 cm. Nakłuwam widelcem. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na kruche ciasto

Przepis na krem pistacjowy i polewę z białej czekolady

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 5 czubatych łyżek słodkiej pasty pistacjowej (choć tutaj wedle uznania)

  • biała czekolada: tabliczka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • maliny świeże lub mrożone
  • łyżka cukru

Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone oraz pastę pistacjową. Wykładam na ostudzony spód tarty. Odstawiam do lodówki na 5 minut.
Białą czekoladę roztapiam na małej mocy palnika ze śmietanką.
Wylewam na krem pistacjowy.

Maliny mrożone (wg uznania) podrzegwam z cukrem, by stworzyć malinowy sos, który wylewam na sam wierzch. Jeśli macie świeże maliny to możecie po prostu użyć ich jako dekoracji.

Tartę odstawiam na minumum 3 godziny do lodówki.

Smacznego!

Krem pistacjowy kupowałam na Allegro
Tarta pistacjowa z polewą z białej czekolady