Nasze popisowe danie:) Robimy je zawsze, gdy w lodówce zalegają resztki kurczaka. Prosta w przyrządzeniu, na kruchym cieście z wyrazistym, sytym nadzieniem. Idealna na szybki obiad, kolację z przyjaciółmi czy po prostu, gdy mamy ochotę na coś "innego" ;)
Przepis na tartę z kurczakiem
Porcja dla 5 osób (zakładając, ze każdy zje solidny kawałek)
Czas przygotowania: ok 50 minut (wraz z pieczeniem)
Składniki
Farsz:
Ciasto:
Zalewa jajeczno-serowa
Na samym początku zagniatamy ciasto ze wszystkich składników (zimne masło, mąka, jajko, sól). Uformowaną kulę wkładamy do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i przekładam do formy. Podpiekam ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut (tem. 180 stopni)
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy chwilę i doprawiamy :solą, pieprzem, czerwoną papryką, curry, ziołami prowansalskimi. Zamiast tej mieszanki można tez użyć przyprawy do gyrosa (ok 2 łyżeczki). Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory.
Całość przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy zmiażdżony czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy przez chwilę. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową (2 szczypty). Na sam koniec możemy dodać ok łyżkę stołową słodkiej śmietanki. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy wcześniej odstawionego kurczaka.
Wyciągamy z piekarnika lekko podpieczone ciasto i wykładamy farsz.
W misce rozbijamy 2 jajka, dodajemy 50 ml śmietanki 30%, pieprz i ok 3 łyżki startego parmezanu. Mieszamy całość i wylewamy na farsz.
Tartę pieczemy jeszcze ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Sposób podania: ja przygotowuję szybką sałatkę z rukoli i pomidorków oraz sos czosnkowy:)