tartazkurczakiem
Nasze popisowe danie:) Robimy je zawsze, gdy w lodówce zalegają resztki kurczaka. Prosta w przyrządzeniu, na kruchym cieście z wyrazistym, sytym nadzieniem. Idealna na szybki obiad, kolację z przyjaciółmi czy po prostu, gdy mamy ochotę na coś "innego" ;)

Przepis na tartę z kurczakiem

Porcja dla 5 osób (zakładając, ze każdy zje solidny kawałek)
Czas przygotowania: ok 50 minut (wraz z pieczeniem)

Składniki

Farsz:

  • pojedyncza pierś z kurczaka (pokrojona w kostkę)
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula (drobno posiekana)
  • garść suszonych pomidorów z zalewy (ok. 6)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła prowansalskie, curry, opcjonalnie przyprawa do gyrosa, gałka muszkatołowa
  • łyżeczka oliwy z oliwek i łyżka masła

    Ciasto:

  • 1 jako
  • 100 g masła
  • płaska łyżeczka soli
  • 250 g mąki pszennej

    Zalewa jajeczno-serowa

  • 2 jajka
  • ok 50 ml śmietanki 30%
  • stary parmezan (ok. 3 czubate łyżki)
  • pieprz ziołowy i zioła prowansalskie

    Na samym początku zagniatamy ciasto ze wszystkich składników (zimne masło, mąka, jajko, sól). Uformowaną kulę wkładamy do lodówki na 15 minut.
    Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i przekładam do formy. Podpiekam ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut (tem. 180 stopni)

    W tym czasie przygotowujemy farsz.
    Drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy chwilę i doprawiamy :solą, pieprzem, czerwoną papryką, curry, ziołami prowansalskimi. Zamiast tej mieszanki można tez użyć przyprawy do gyrosa (ok 2 łyżeczki). Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory.
    Całość przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy zmiażdżony czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy przez chwilę. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową (2 szczypty). Na sam koniec możemy dodać ok łyżkę stołową słodkiej śmietanki. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy wcześniej odstawionego kurczaka.

    Wyciągamy z piekarnika lekko podpieczone ciasto i wykładamy farsz.
    W misce rozbijamy 2 jajka, dodajemy 50 ml śmietanki 30%, pieprz i ok 3 łyżki startego parmezanu. Mieszamy całość i wylewamy na farsz.
    Tartę pieczemy jeszcze ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
    Sposób podania: ja przygotowuję szybką sałatkę z rukoli i pomidorków oraz sos czosnkowy:)

    tartazeszpinakiem
    kruchatartazkurczakiem
    alt
    alt