alt
Finalny przepis na tę wegetariańską tartę powstał z połączenia dwóch receptur.
Samo danie jest sycące, dość proste w wykonaniu i o dziwo smakuje nawet "mięsożercom":)

Kruche ciasto:

  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto. Wstawiamy na chwilę (ok 15 minut) do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję całość na papierze do pieczenia i zgrabnie przekładam do formy na tartę. Przekłuwam widelcem. Piekę ok 15 minut (180 stopni), aż do lekkiego zarumienienia.
    W tym czasie można przygotować resztę składników.

    Farsz:

  • paczka mrożonego szpinaku lub świeżego
  • pół kartonika sera typu feta
  • duży pomidor bądź kilka małych
  • ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 jajka

    Na maśle podsmażam posiekany ząbek czosnku. Dodaję szpinak i czekam aż się rozmrozi. Solę do smaku, następnie dodaję gałkę muszkatołową.
    Jajka mieszam ze śmietanką.
    Wykładam z piekarnika ciasto, wykładam na nie szpinak, pokrojony ser feta, pomidory i wylewam masę śmietanowo-jajeczną. Zapiekam ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    *Pomysł na tę tartę zaczerpnęlam z przepisu Kasi
    alt
    alt