Finalny przepis na tę wegetariańską tartę powstał z połączenia dwóch receptur.
Samo danie jest sycące, dość proste w wykonaniu i o dziwo smakuje nawet "mięsożercom":)
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto. Wstawiamy na chwilę (ok 15 minut) do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję całość na papierze do pieczenia i zgrabnie przekładam do formy na tartę. Przekłuwam widelcem. Piekę ok 15 minut (180 stopni), aż do lekkiego zarumienienia.
W tym czasie można przygotować resztę składników.
Farsz:
Na maśle podsmażam posiekany ząbek czosnku. Dodaję szpinak i czekam aż się rozmrozi. Solę do smaku, następnie dodaję gałkę muszkatołową.
Jajka mieszam ze śmietanką.
Wykładam z piekarnika ciasto, wykładam na nie szpinak, pokrojony ser feta, pomidory i wylewam masę śmietanowo-jajeczną. Zapiekam ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
*Pomysł na tę tartę zaczerpnęlam z przepisu Kasi