Wegetariańska tarta z tofu, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Od dłuższego czasu staramy się ograniczać mięso, dlatego co rusz szukam innych pożywnych zamienników. Dziś wegetariańska wersja tarty, która już kiedyś pojawiła się na blogu: Przepis na tartę z kurczakiem
Ciasto:
Farsz:
Zalewa jajeczno-serowa
Przygotowanie:
-
Na samym początku zagniatamy ciasto ze wszystkich składników (zimne masło, mąka, jajko, sól). Uformowaną kulę wkładamy do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i przekładam do formy. Podpiekam ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut (tem. 180 stopni). -
Następnie kroimy toftu w małą kostkę, zlewamy sosem sosjowym i odstawiamy na chwilę.
-
Na oleju podsmażamy tofu do czasu aż się zarumieni. Ściągamy z patelni.
-
Na maśle lub oliwie podsmażamy rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy szpinak, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
-
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do szpinaku.
-
Przygotowujemy masę jajeczną: łączymy i mieszamy wszystkie składniki.
-
Na podpieczony spód rozkładamy szpinak z pomidorami, następnie podsmażone tofu. Całość zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
-
Tartę można podać z lekką sałatką, sosem tzatziki lub jogurtem naturalnym.